Skip to main content

【Pharmacology】CHP 1 General Principles

CHP 1 General Principles

DIRECTIONS: Each item below contains a question or incomplete statement followed by suggested responses. Select the one best response to each question.

1. Of the many types of data plots that are used to help explain the pharmacodynamics of drugs, which plot is very useful for determining the total number of receptors and the affinity of a drug for those receptors in a tissue or membrane?

    a. Graded dose-response curve

    b. Quantal dose-response curve

    c. Scatchard plot

    d. Double-reciprocal plot

    e. Michaelis-Menten plot


ANS: C

Note: 

Based on the concept that, for most situations, the association of a drug with its receptor is reversible, the following reaction applies:

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 1
where D is the concentration of free drug, R is the concentration of receptors, DR is the concentration of drug bound to its receptors, and KD (equal to k2/k1) is the equilibrium dissociation constant.

The affinity of a drug for its receptor is estimated from the dissociation constant in that its reciprocal, 1/KD, is the affinity constant. All of the plots listed in the question can be used to quantitate some aspect of drug action. For example, KD can be determined from the Michaelis-Menten relationship, graded dose-response curves, and the Scatchard plot. 

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 1(2)
(From Neubig RR, Gantros RD, and Brasier RS: Mol Pharmacol 28:475–486, 1985, with permission.)

However, only the Scatchard plot can be used to determine the total number of receptors in a tissue or membrane. This is accomplished by measuring the binding of a radioactively labeled drug to a membrane or tissue preparation in vitro. A Scatchard plot of the binding of 3H-yohimbine to α2-adrenergic receptors on human platelet membranes is shown on the previous page as an example. A plot of DR/D (bound/free drug) vs. DR (bound drug) yields a slope of 1/KD (the affinity constant) and an x intercept of R (total number of receptors).

Scatchard analysis is very useful in certain therapeutic situations. For example, this type of analysis is used to determine the number of estrogen receptors present in a biopsy of breast tissue prior to developing a drug treatment regimen for breast cancer in a patient.


2. Which route of administration is most likely to subject a drug to a firstpass effect?

    a. Intravenous

    b. Inhalational

    c. Oral

    d. Sublingual (SL)

    e. Intramuscular


ANS: C

Note:

The first-pass effect is commonly considered to involve the biotransformation of a drug during its first passage through the portal circulation of the liver. Drugs that are administered orally and rectally enter the portal circulation of the liver and can be biotransformed by this organ prior to reaching the systemic circulation. Therefore, drugs with a high first-pass effect are highly biotransformed quickly, which reduces the oral bioavailability and the systemic blood concentrations of the compounds. Administration by the intravenous, intramuscular, and sublingual routes allows the drug to attain concentrations in the systemic circulation and to be distributed throughout the body prior to hepatic metabolism. In most cases, drugs administered by inhalation are not subjected to a significant first-pass effect unless the respiratory tissue is a major site for the drug’s biotransformation.


3. Two drugs may act on the same tissue or organ through independent receptors, resulting in effects in opposite directions. This is known as

    a. Physiologic antagonism

    b. Chemical antagonism

    c. Competitive antagonism

    d. Irreversible antagonism

    e. Dispositional antagonism


ANS: A

Note:

Physiologic, or functional, antagonism occurs when two drugs produce opposite effects on the same physiologic function, often by interacting with different types of receptors. A practical example of this is the use of epinephrine as a bronchodilator to counteract the bronchoconstriction that occurs following histamine release from mast cells in the respiratory tract during a severe allergic reaction. Histamine constricts the bronchioles by stimulating histamine H1 receptors in the tissue; epinephrine relaxes this tissue through its agonistic activity on β2-adrenergic receptors.

Chemical antagonism results when two drugs combine with each other chemically and the activity of one or both is blocked. For example, dimercaprol chelates lead and reduces the toxicity of this heavy metal. 

Competitive antagonism, or inactivation, occurs when two compounds compete for the same receptor site; this is a reversible interaction. Thus, atropine blocks the effects of acetylcholine on the heart by competing with the neurotransmitter for binding to cardiac muscarinic receptors. 

Irreversible antagonism generally results from the binding of an antagonist to the same receptor site as the agonist by covalent interaction or by a very slowly dissociating noncovalent interaction. An example of this antagonism is the blockade produced by phenoxybenzamine on α-adrenergic receptors, resulting in a long-lasting reduction in the activity of norepinephrine.

Dispositional antagonism occurs when one drug alters the pharmacokinetics (absorption, distribution, biotransformation, or excretion) of a second drug so that less of the active compound reaches the target tissue. For example, phenobarbital induces the biotransformation of warfarin, reducing its anticoagulant activity.


Questions 4–7

A new aminoglycoside antibiotic (5 mg/kg) was infused intravenously over 30 min to a 70-kg volunteer. The plasma concentrations of the drug were measured at various times after the end of the infusion, as recorded in the table and shown in the figure below.

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Q4-7 (1)

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Q4-7 (2)

4. The elimination half-life (t1/2) of the aminoglycoside in this patient was approximately

    a. 0.6 h

    b. 1.2 h

    c. 2.1 h

    d. 3.1 h

    e. 4.2 h


ANS: D

Note: 

The figure that accompanies the question shows an elimination pattern with two distinct components, which typifies a two-compartment model. The upper portion of the line represents the α phase, which is the distribution of the drug from the tissues that receive high rates of blood flow [the central compartment (e.g., the brain, heart, kidney, and lungs)] to the tissues with lower rates of blood flow [the peripheral compartment (e.g., skeletal muscle, adipose tissue, and bone)]. Once distribution to all tissue is complete, equilibrium occurs throughout the body. The elimination of the drug from the body (the β phase) is represented by the lower linear portion of the line; this part of the line is used to determine the elimination half-life of the drug.

At 2 h after dosing, the plasma concentration was 4.6 mg/mL; at 5 h, the concentration was 2.4 mg/mL. Therefore, the plasma concentration of this aminoglycoside decreased to one-half in approximately 3 h—its half-life. In addition, drug elimination usually occurs according to first-order kinetics (i.e., a linear relationship is obtained when the drug concentration is plotted on a logarithmic scale vs. time on an arithmetic scale (a semilogarithmic plot)].


5. The elimination rate constant (ke) of the aminoglycoside in this patient was approximately

    a. 0.15 h−1

    b. 0.22 h−1

    c. 0.33 h−1

    d. 0.60 h−1

    e. 1.13 h−1


ANS: B

Note:

The fraction change in drug concentration per unit of time for any first-order process is expressed by ke. This constant is related to the half-life (t1/2) by the equation ket1/2 = 0.693. The units of ke are time−1, while the t1/2 is expressed in units of time. By substitution of the appropriate value for half-life estimated from the data from the graph or table accompanying the question (the β phase) into the preceding equation, rearranged to solve for ke, the answer is calculated as follows:

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 5 (1)

The problem can also be solved mathematically:

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 5 (2)

where (A0) is the initial drug concentration, (A) is the final drug concentration, t is the time interval between the two values, and ke is the elimination rate constant. For example, by solving for ke using the plasma concentration values at 2 and 5 h,

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 5 (3)
ke will equal 0.22 h−1.


6. The apparent volume of distribution (Vd) of the drug in this patient was approximately

    a. 0.62 L

    b. 19 L

    c. 50 L

    d. 110 L

    e. 350 L


ANS: C

Note: 

The apparent Vd is defined as the volume of fluid into which a drug appears to distribute with a concentration equal to that of plasma, or the volume of fluid necessary to dissolve the drug and yield the same concentration as that found in plasma. By convention, the value of the plasma concentration at zero time is used. In this problem, a hypothetical plasma concentration of the drug at zero time (7 mg/mL) can be estimated by extrapolating the linear portion of the elimination curve (the β phase) back to zero time. Therefore, the apparent Vd is calculated by

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 9 (1)

Since the total amount of drug in the body is the intravenous dose, 350 mg (i.e., 5 mg/kg × 70 kg), and the estimated plasma concentration at zero time is 7 mg/mL, substitution of these numbers in the equation yields the apparent Vd:
【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 9 (2)


7. The total body clearance (CLtotal) of the drug in this patient was approximately

    a. 11 L/h

    b. 23 L/h

    c. 35 L/h

    d. 47 L/h

    e. 65 L/h


ANS: A

Note:

Clearance by an organ is defined as the apparent volume of a biologic fluid from which a drug is removed by elimination processes per unit of time. The total body clearance (CLtotal) is defined as the sum of clearances of all the organs and tissues that eliminate a drug. CLtotal is influenced by the apparent Vd and ke. The more rapidly a drug is cleared, the greater is the value of CLtotal. Therefore, for the new aminoglycoside in this patient,

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 7


8. If a drug is repeatedly administered at dosing intervals that are equal to its elimination half-life, the number of doses required for the plasma concentration of the drug to reach the steady state is

    a. 2 to 3

    b. 4 to 5

    c. 6 to 7

    d. 8 to 9

    e. 10 or more


ANS: B

Note:

When a drug is administered in multiple doses and each dose is given prior to the complete elimination of the previous dose, the mean plasma concentration (C) of the drug during each dose interval rises as shown in the following figure:

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 8
(From DiPalma and DiGregorio, with permission.)

The plasma concentration will continue to rise until it reaches a plateau, or steady state. At this time, the plasma concentration will fluctuate between a maximum (Cmax) and a minimum (Cmin) level, but, more important, the amount of drug eliminated per dose interval will equal the amount of drug absorbed per dose. When a drug is given at a dosing interval that is equal to its elimination half-life, it will reach 50% of its steady-state plasma concentration after one half-life, 75% after two half-lives, 87.5% after three, 93.75% after four, and 96.87% after five. Thus, from a practical viewpoint, regardless of the magnitude of the dose or the half-life, the steady state will be achieved in four to five half-lives.


9. The pharmacokinetic value that most reliably reflects the amount of drug reaching the target tissue after oral administration is the

    a. Peak blood concentration

    b. Time to peak blood concentration

    c. Product of the Vd and the first-order rate constant

    d. Vd

    e. Area under the blood concentration-time curve (AUC)


ANS: E

Note:

The fraction of a drug dose absorbed after oral administration is affected by a wide variety of factors that can strongly influence the peak blood levels and the time to peak blood concentration. The Vd and the total body clearance (Vd × first-order ke) also are important in determining the amount of drug that reaches the target tissue. Only the area under the blood concentration-time curve, however, reflects absorption, distribution, metabolism, and excretion factors; it is the most reliable and popular method of evaluating bioavailability.


10. It was determined that 95% of an oral 80-mg dose of verapamil was absorbed in a 70-kg test subject. However, because of extensive biotransformation during its first pass through the portal circulation, the bioavailability of verapamil was only 25%. Assuming a liver blood flow of 1500 mL/min, the hepatic clearance of verapamil in this situation was

    a. 60 mL/min

    b. 375 mL/min

    c. 740 mL/min

    d. 1110 mL/min

    e. 1425 mL/min


ANS: D

Note:

Bioavailability is defined as the fraction or percentage of a drug that becomes available to the systemic circulation following administration by any route. This takes into consideration that not all of an orally administered drug is absorbed and that a drug can be removed from the plasma and biotransformed by the liver during its initial passage through the portal circulation. A bioavailability of 25% indicates that only 20 mg of the 80-mg dose (i.e., 80 mg × 0.25 = 20 mg) reached the systemic circulation. Organ clearance can be determined by knowing the blood flow through the organ (Q) and the extraction ratio (ER) for the drug by the organ, according to the equation

CLorgan = Q × ER

The extraction ratio is dependent upon the amounts of drug entering (Ci) and exiting (Co) the organ:

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 10 (1)
In this problem, the amount of verapamil entering the liver was 76 mg (80 mg × 0.95) and the amount leaving was 20 mg. Therefore,
【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 10 (2)


11. Drug products have many types of names. Of the following types of names that are applied to drugs, the one that is the official name and refers only to that drug and not to a particular product is the

    a. Generic name

    b. Trade name

    c. Brand name

    d. Chemical name

    e. Proprietary name


ANS: A

Note: 

When a new chemical entity is first synthesized by a pharmaceutical company, it is given a chemical name (e.g., acetylsalicylic acid). During the process of investigation of the usefulness of the new chemical as a drug, it is given a generic name by the United States Adopted Names (USAN) Council, which negotiates with the pharmaceutical manufacturer in the choice of a meaningful and distinctive generic name for the new drug. This name will be the established, official name that can only be applied to that one unique drug compound (e.g., aspirin). The trade name (or brand name, or proprietary name) is a registered name given to the product by the pharmaceutical company that is manufacturing or distributing the drug and identifies a particular product containing that drug (e.g., Ecotrin). Thus, acetylsalicylic acid, aspirin, and Ecotrin, for example, all refer to the same therapeutic drug entity; however, only aspirin is the official generic name.


12. Which of the following is classified as belonging to the tyrosine kinase family of receptors?

    a. GABAA receptor

    b. β-adrenergic receptor

    c. Insulin receptor

    d. Nicotinic II receptor

    e. Hydrocortisone receptor


ANS: C

Note: There are four major classes of receptors: 

(1) ion channel receptors, (2) receptors coupled to G proteins, (3) receptors with tyrosine-specific kinase activity, and (4) nuclear receptors. 

In most cases, drugs that act via receptors do so by binding to extracellular receptors that transduce the information intracellularly by a variety of mechanisms. Activated ion channel receptors enhance the influx of extracellular ions into the cell; 

for example, the nicotinic-II cholinergic receptor selectively opens a channel for sodium ions and the GABAA receptor functions as an ionophore for chloride ions. Receptors coupled to guanine nucleotide-binding proteins (G proteins) act either by opening an ion channel or by stimulating or inhibiting specific enzymes (e.g., β-adrenergic receptor stimulation leads to an increase in cellular adenylate cyclase activity).

When stimulated, receptors with tyrosine-specific protein kinase activity activate this enzyme to enhance the transport of ions and nutrients across the cell membrane; for example, insulin receptors function in this manner and increase glucose transport into insulin-dependent tissues. Steroid hormone receptors are different from all the above in that they are associated with the nucleus of the cell and are activated by steroid hormones (e.g., hydrocortisone) that penetrate into target cells. These receptors interact with DNA to enhance genetic transcription.


13. Identical doses of a capsule preparation (X) and a tablet preparation (Y) of the same drug were compared on a blood concentration-time plot with respect to peak concentration, time to peak concentration, and AUC after oral administration as shown in the figure below. This comparison was made to determine which of the following?

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Q13

    a. Potency

    b. Extent of plasma protein binding

    c. Bioequivalence

    d. Therapeutic effectiveness

    e. None of the above


ANS: C

Note: 

Drug absorption can vary significantly depending upon the product formulation used and the route of administration. The degree to which a drug achieves a particular concentration in the blood following administration by a route other than intravenous injection is a measure of its efficiency of absorption—its bioavailability. When a drug is produced by different processes (e.g., at different manufacturing sites or using different manufacturing or production techniques) or in a different dosage form (e.g., capsule, tablet, suspension) and contains the same amount of active ingredient and is to be used for the same therapeutic purpose, the extent to which the bioavailability of one dosage form differs from that of another must be evaluated. In the body, these dosage forms should produce similar blood or plasma concentration-time curves. The comparison of the bioavailability of two such dosage forms is called bioequivalence.

The bioequivalence of different preparations is assessed by an evaluation of three parameters: 

(1) the peak height concentration achieved by the drug in the dosage form, 

(2) the time to reach the peak concentration of the drug, and 

(3) the area under the concentration-time curve. 

The ascending limb of the curve is considered to be a general reflection of the rate of drug absorption from the dosage form. The descending limb of the concentration-time curve is a general indication of the rate of elimination of the drug from the body.

None of the other choices in the question (i.e., potency, effectiveness, or plasma protein binding) can be evaluated using this type of comparison.


14. Of the following characteristics, which is unlikely to be associated with the process of facilitated diffusion of drugs?

    a. The transport mechanism becomes saturated at high drug concentrations

    b. The process is selective for certain ionic or structural configurations of the drug

    c. If two compounds are transported by the same mechanism, one will competitively inhibit the transport of the other

    d. The drug crosses the membrane against a concentration gradient and the process requires cellular energy

    e. The transport process can be inhibited noncompetitively by substances that interfere with cellular metabolism


ANS: D

Note:

Drugs can be transferred across biologic membranes by passive processes (i.e., filtration and simple diffusion) and by specialized processes (i.e., active transport, facilitated diffusion, and pinocytosis). Active transport is a carrier-mediated process that shows all of the characteristics listed in the question. Facilitated diffusion is similar to active transport except that the drug is not transported against a concentration gradient and no energy is required for this carrier-mediated system to function. Pinocytosis usually involves transport of proteins and macromolecules by a complex process in which a cell engulfs the compound within a membrane-bound vesicle.


15. In comparing the following possible routes, which is associated with the excretion of quantitatively small amounts of drugs or their metabolic derivatives?

    a. Biliary tract

    b. Kidneys

    c. Lungs

    d. Feces

    e. Milk


ANS: E

Note: 

The amounts of drugs that are excreted in milk are small compared with those that are excreted by other routes, but drugs in milk may have significant, undesired pharmacologic effects on breast-fed infants. The principal route of excretion of the products of a given drug varies with the drug. Some drugs are predominantly excreted by the kidneys, whereas others leave the body in the bile and feces. Inhalation anesthetic agents are eliminated by the lungs. The path of excretion may affect the clinical choice of a drug, as is the case with renal failure or hepatic insufficiency.


16. Of the following, which is a phase II biotransformation reaction?

    a. Sulfoxide formation

    b. Nitro reduction

    c. Ester hydrolysis

    d. Sulfate conjugation

    e. Deamination


ANS: D

Note:

Biotransformation reactions involving the oxidation, reduction, or hydrolysis of a drug are classified as phase I (or nonsynthetic) reactions; these chemical reactions may result in either the activation or inactivation of a pharmacologic agent. There are many types of these reactions; oxidations are the most numerous. Phase II (or synthetic) reactions, which almost always result in the formation of an inactive product, involve conjugation of the drug (or its derivative) with an amino acid, carbohydrate, acetate, or sulfate. The conjugated form(s) of the drug or its derivatives may be more easily excreted than the parent compound.


17. Which of the following is unlikely to be associated with oral drug administration of an enteric-coated dosage form?

    a. Irritation to the gastric mucosa with nausea and vomiting

    b. Destruction of the drug by gastric acid or digestive enzymes

    c. Unpleasant taste of the drug

    d. Formation of nonabsorbable drug-food complexes

    e. Variability in absorption caused by fluctuations in gastric emptying time


ANS: E

Note:

Tasteless enteric-coated tablets and capsules are formulated to resist the acidic pH found in the stomach. Once the preparation has passed into the intestine, the coating dissolves in the alkaline milieu and releases the drug. Therefore, gastric irritation, drug destruction by gastric acid, and the forming of complexes of the drug with food constituents will be avoided.


18. Of the following, which is unlikely to be associated with receptors bound to plasma membranes, their interaction with ligands, and the biologic response to this interaction?

    a. Structurally, these receptors have hydrophobic amino acid domains, which are in contact with the membrane, and hydrophilic regions, which extend into the extracellular fluid and the cytoplasm

    b. Chemical interactions of ligands with these receptors may involve the formation of many types of bonds, including ionic, hydrogen, van der Waals’, and covalent

    c. Ligand-receptor interactions are often stereospecific (i.e., one stereoisomer is usually more potent than the other)

    d. In some cases, a ligand that acts as an agonist at membrane-bound receptors increases the activity of an intracellular second messenger

    e. Activation of membrane-bound receptors and subsequent intracellular events elicit a biologic response through the transcription of DNA


ANS: E

Note:

Based upon the molecular mechanisms with which receptors transduce signals, four major classes of receptors have been identified: (1) ion channel receptors, (2) receptors that interact with G proteins, (3) receptors with tyrosine kinase activity, and (4) nuclear receptors. 

The first three types of receptors are complex membrane-bound proteins with hydrophilic regions located within the lipoid cell membrane and hydrophilic portions found protruding into the cytoplasm of the cell and the extracellular milieu; when activated, all of these receptors transmit (or transduce) information presented at the extracellular surface into ionic or biochemical signals within the cell (i.e., second messengers). Nuclear receptors are found in the nucleus of the cell, not bound to plasma membranes. In addition, these receptors do not transduce information by second-messenger systems; rather, they bind to nuclear chromatin and elicit a biologic response through the transcription of DNA and alterations in the formation of cellular proteins. Ligand binding to all types of receptors may involve the formation of ionic, hydrogen, hydrophobic, van der Waals’, and covalent bonds. In most cases, ligand-receptor interactions are stereospecific; for example, natural (−)-epinephrine is 1000 times more potent than (+)-epinephrine.


19. Of the following, which is unlikely to be associated with the binding of drugs to plasma proteins?

    a. Acidic drugs generally bind to plasma albumin; basic drugs preferentially bind to α1-acidic glycoprotein

    b. Plasma protein binding is a reversible process

    c. Binding sites on plasma proteins are nonselective, and drugs with similar physicochemical characteristics compete for these limited sites

    d. The fraction of the drug in the plasma that is bound is inactive and generally unavailable for systemic distribution

    e. Plasma protein binding generally limits renal tubular secretion and biotransformation


ANS: E

Note:

Because only the free (unbound) fraction of a drug can cross biologic membranes, binding to plasma proteins limits a drug’s concentration in tissues and, therefore, decreases the apparent Vd of the drug. Plasma protein binding will also reduce glomerular filtration of the drug because this process is highly dependent on the free drug fraction. Renal tubular secretion and biotransformation of drugs are generally not limited by plasma protein binding because these processes reduce the free drug concentration in the plasma. If a drug is avidly transported through the tubule by the secretion process or is rapidly biotransformed, the rates of these processes may exceed the rate of dissociation of the drug-protein complex (in order to restore the free:bound drug ratio in plasma) and, thus, become the rate-limiting factor for drug elimination. This assumes that equilibrium conditions exist and that other influences (e.g., changes in pH or the presence of other drugs) do not occur.


20. Of the following, which is unlikely to be associated with drug distribution into and out of the central nervous system (CNS)?

    a. The blood-brain barrier, which involves drug movement through glial cell membranes as well as capillary membranes, is the main hindrance to drug distribution to the CNS

    b. Most drugs enter the CNS by simple diffusion at rates that are proportional to the lipid solubility of the nonionized form of the drug

    c. Receptor-mediated transport allows certain peptides to gain access to the brain

    d. Strongly ionized drugs freely enter the CNS through carrier-mediated transport systems

    e. Some drugs leave the CNS by passing from the cerebrospinal fluid into the dural blood sinuses through the arachnoid villi


ANS: D

Note:

Drugs can enter the brain from the circulation by passing through the blood-brain barrier. This boundary consists of several membranes, including those of the capillary wall, the glial cells closely surrounding the capillary, and the neuron. In most cases, lipidsoluble drugs diffuse through these membranes at rates that are related to their lipid-to-water partition coefficients. Therefore, the greater the lipid solubility of the nonionized fraction of a weak acid or base, the more freely permeable the drug is to the brain. Some drugs enter the CNS through specific carrier-mediated or receptor-mediated transport processes. Carriermediated systems appear to be involved predominantly in the transport of a variety of nutrients through the blood-brain barrier; however, the thyroid hormone 3,5,3′-triiodothyronine and drugs such as levodopa and methyldopa, which are structural derivatives of phenylalanine, cross the bloodbrain barrier via carrier-mediated transport. Receptor-mediated transport functions to permit a peptide (e.g., insulin) to enter the CNS; therefore, some peptide-like drugs are believed to gain access to the brain by this mechanism. Regardless of the process by which drugs can enter the CNS, strongly ionized drugs (e.g., quaternary amines) are unable to enter the CNS from the blood.

The exit of drugs from the CNS can involve 

(1) diffusion across the blood-brain barrier in the reverse direction at rates determined by the lipid solubility and degree of ionization of the drug, 

(2) drainage from the cerebrospinal fluid (CSF) into the dural blood sinuses by flowing through the wide channels of the arachnoid villi, and 

(3) active transport of certain organic anions and cations from the CSF to blood across the choroid plexuses.


21. The greater proportion of the dose of a drug administered orally will be absorbed in the small intestine. However, on the assumption that passive transport of the nonionized form of a drug determines its rate of absorption, which of the following compounds will be absorbed to the least extent in the stomach?

    a. Ampicillin (pKa = 2.5)

    b. Aspirin (pKa = 3.0)

    c. Warfarin (pKa = 5.0)

    d. Phenobarbital (pKa = 7.4)

    e. Propranolol (pKa = 9.4)


ANS: E

Note:

Weak acids and weak bases are dissociated into nonionized and ionized forms, depending upon the pKa of the molecule and the pH of the environment. The nonionized form of a drug passes through cellular membranes more easily than the ionized form because it is more lipid soluble. Thus, the rate of passive transport varies with the proportion of the drug that is nonionized. When the pH of the environment in which a weak acid or weak base drug is contained is equal to the pKa, the drug is 50% dissociated. Weak acids (e.g., salicylates, barbiturates) are more readily absorbed from the stomach than from other regions of the alimentary canal because a large percentage of these weak acids are in the nonionized state. The magnitude of this effect can be estimated by applying the Henderson-Hasselbalch equation:

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Note 21

At an acidic pH of about 3, of the drugs in question, all are weak acids except propranolol; therefore, propranolol has the greatest percentage of its molecules in the ionized form in the stomach. The higher the value of the pKa, the less ionized these substances are in the stomach.


DIRECTIONS: Each group of questions below consists of lettered options followed by a set of numbered items. For each numbered item, select the one lettered option with which it is most closely associated. Each lettered option may be used once, more than once, or not at all.

Questions 22–24

For each type of drug interaction below, select the pair of substances that illustrates it with a reduction in drug effectiveness:

    a. Tetracycline and milk

    b. Amobarbital and secobarbital

    c. Isoproterenol and propranolol

    d. Soap and benzalkonium chloride

    e. Sulfamethoxazole and trimethoprim


22. Therapeutic interaction

23. Physical interaction

24. Chemical interaction


ANS: 22-C; 23-D; 24-A

Note:

A therapeutic drug interaction is one that reduces drug effectiveness results when two drugs with opposing pharmacologic effects are administered. For example, isoproterenol, a β-adrenergic stimulator, will antagonize the effect of propranolol, a β-adrenergic blocking agent. The combined use of amobarbital and secobarbital, both barbiturate sedativehypnotics, represents a drug interaction that causes an additive (enhanced) pharmacologic response (i.e., depression of the CNS). The combination of the antimicrobials sulfamethoxazole and trimethoprim is an example of a very useful drug interaction in which one drug potentiates the effects of another.

Physical interactions result when precipitation or another change in the physical state or solubility of a drug occurs. A common physical drug interaction takes place in the mixture of oppositely charged organic molecules [e.g., cationic (benzalkonium chloride) and anionic (soap) detergents].

Chemical drug interactions result when two administered substances combine with each other chemically. Tetracyclines complex with Ca (in milk), with aluminum (Al) and magnesium (Mg) (often components of antacids), and with Fe (in some multiple vitamins) to reduce the absorption of the tetracycline antibiotic.


Questions 25–27

For each description of a drug response below, choose the term with which it is most likely to be associated:

    a. Supersensitivity

    b. Tachyphylaxis

    c. Tolerance

    d. Hyposensitivity

    e. Anaphylaxis


25. Immunologically mediated reaction to drug observed soon after administration

26. A rapid reduction in the effect of a given dose of a drug after only one or two doses

27. Hyperreactivity to a drug seen as a result of denervation


ANS: 25-E; 26-B; 27-A

Note:

Anaphylaxis refers to an acute hypersensitivity reaction that appears to be mediated primarily by immunoglobulin E (IgE). Specific antigens can interact with these antibodies and cause sensitized mast cells to release vasoactive substances, such as histamine. Anaphylaxis to penicillin is one of the best-known examples; the drug of choice to relieve the symptoms is epinephrine.

Decreased sensitivity to a drug, or tolerance, is seen with some drugs such as opiates and usually requires repeated administration of the drug. Tachyphylaxis, in contrast, is tolerance that develops rapidly, often after a single injection of a drug. In some cases, this may be due to what is termed as the down regulation of a drug receptor, in which the number of receptors becomes decreased.

A person who responds to an unusually low dose of a drug is called hyperreactive

Supersensitivity refers to increased responses to low doses only after denervation of an organ. At least three mechanisms are responsible for supersensitivity: (1) increased receptors, (2) reduction in tonic neuronal activity, and (3) decreased neurotransmitter uptake mechanisms.


Questions 28–30

For each component of a time-action curve listed below, choose the lettered interval (shown on the diagram) with which it is most closely associated:

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Q28-30

    a. T to U

    b. T to V

    c. T to W

    d. T to Z

    e. U to V

    f. U to W

    g. U to X

    h. U to Y

    i. V to X

    j. X to Y


28. Time to peak effect

29. Time to onset of action

30. Duration of action


ANS: 28-C; 29-A, 30-H

Note:

Timeaction curves relate the changes in intensity of the action of a drug dose and the times that these changes occur. There are three distinct phases that characterize the time-action pattern of most drugs: 

(1) The time to onset of action is from the moment of administration (T on the figure that accompanies the question) to the time when the first drug effect is detected (U).

(2) The time to reach the peak effect is from administration (T) until the maximum effect has occurred (W), whether this is above or below the level that produces some toxic effect. 

(3) The duration of action is described as the time from the appearance of a drug effect (U) until the effect disappears (Y). 

For some drugs, a fourth phase occurs (interval Y to Z), in which residual effects of the drug may be present. These are usually undetectable, but may be uncovered by readministration of the same drug dose (observed as an increase in potency) or by administration of another drug (leading to some drug-drug interaction).


Questions 31–33

For each description below, select the transmembranal transport mechanism it best defines:

    a. Filtration

    b. Simple diffusion

    c. Facilitated diffusion

    d. Active transport

    e. Endocytosis


31. Lipid-soluble drugs cross the membrane at a rate proportional to the concentration gradient across the membrane and the lipid:water partition coefficient of the drug

32. Bulk flow of water through membrane pores, resulting from osmotic differences across the membrane, transports drug molecules that fit through the membrane pores

33. After binding to a proteinaceous membrane carrier, drugs are carried across the membrane (with the expenditure of cellular energy), where they are released


ANS: 31-B; 32-A; 33-D

Note:

The absorption, distribution, and elimination of drugs require that they cross various cellular membranes. The descriptions that are given in the question define the various transport mechanisms. The most common method by which ionic compounds of low molecular weight (100 to 200) enter cells is via membrane channels. The degree to which such filtration occurs varies from cell type to cell type because their pore sizes differ.

Simple diffusion is another mechanism by which substances cross membranes without the active participation of components in the membranes. Generally, lipid-soluble substances employ this method to enter cells. Both simple diffusion and filtration are dominant factors in most drug absorption, distribution, and elimination.

Pinocytosis is a type of endocytosis that is responsible for the transport of large molecules such as proteins and colloids. Some cell types (e.g., endothelial cells) employ this transport mechanism extensively, but its importance in drug action is uncertain.

Membrane carriers are proteinaceous components of the cell membrane that are capable of combining with a drug at one surface of the membrane. The carrier-solute complex moves across the membrane, the solute is released, and the carrier then returns to the original surface where it can combine with another molecule of solute. There are two primary types of carrier-mediated transport: (1) active transport and (2) facilitated diffusion. 

During active transport, 

(1) the drug crosses the membrane against a concentration gradient, (2) the transport mechanism becomes saturated at high drug concentrations and thus shows a transport maximum, and (3) the process is selective for certain structural configurations of the drug. Active transport is responsible for the movement of a number of organicacids and bases across membranes of renal tubules, choroid plexuses, and hepatic cells. 

With facilitated diffusion, the transport process is selective and saturable, but the drug is not transferred against a concentration gradient and does not require the expenditure of cellular energy. Glucose transport into erythrocytes is a good example of this process. In both situations, if two compounds are transported by the same mechanism, one will competitively inhibit the transport of the other, and the transport process can be inhibited noncompetitively by substances that interfere with cellular metabolism.


Questions 34–36

Lipid-soluble xenobiotics are commonly biotransformed by oxidation in the drug-metabolizing microsomal system (DMMS). For each description below, choose the component of the microsomal mixed-function oxidase system with which it is most closely associated:

    a. Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADPH)

    b. Cytochrome a

    c. Adenosine triphosphate (ATP)

    d. NADPH–cytochrome P450 reductase

    e. Monoamine oxidase (MAO)

    f. Cyclooxygenase

    g. Cytochrome P450


34. A group of iron (Fe)-containing isoenzymes that activate molecular oxygen to a form that is capable of interacting with organic substrates

35. The component that provides reducing equivalents for the enzyme system

36. A flavoprotein that accepts reducing equivalents and transfers them to the catalytic enzyme


ANS: 34-G, 35-A, 36-D

Note:

There are four major components to the mixed-function oxidase system: (1) cytochrome P450, (2) NADPH, or reduced nicotinamide adenine dinucleotide phosphate, (3) NADPH–cytochrome P450 reductase, and (4) molecular oxygen. The figure that follows shows the catalytic cycle for the reactions dependent upon cytochrome P450.

Cytochrome P450 catalyzes a diverse number of oxidative reactions involved in drug biotransformation; it undergoes reduction and oxidation during its catalytic cycle. A prosthetic group composed of Fe and protoporphyrin IX (forming heme) binds molecular oxygen and converts it to an activated form for interaction with the drug substrate. Similar to hemoglobin, cytochrome P450 is inhibited by carbon monoxide. This interaction results in an absorbance spectrum peak at 450 nm, hence the name P450.

NADPH gives up hydrogen atoms to the flavoprotein NADPH–cytochrome P450 reductase and becomes NADP+. The reduced flavoprotein transfers these reducing equivalents to cytochrome P450. The reducing equivalents are used to activate molecular oxygen for incorporation into the substrate, as described above. Thus, NADPH provides the reducing equivalents, while NADPH–cytochrome P450 reductase passes them on to the catalytic enzyme cytochrome P450.

MAO is a flavoprotein enzyme that is found on the outer membrane of mitochondria. It oxidatively deaminates short-chain monoamines only, and it is not part of the DMMS. ATP is involved in the transfer of reducing equivalents through the mitochondrial respiratory chain, not the microsomal system.

【Pharmacology】CHP 1 General Principles Q34-36

Comments

Popular posts from this blog

【TCM diary】跟诊日记:德教会义诊-罗达盛医师(一)

 25/4/2025  居銮德教会义诊 - 罗达盛医师 (一)腰痛跟湿的关系 一位 Uncle 前来义诊,主诉腰酸背痛,食用生冷瓜果后症状加重。见舌色紫而偏干,脉弦。老师为其开立:柴胡疏肝散以疏解肝气,小柴胡汤以调理胃肠敏感,六味地黄丸以滋阴补肾(考虑其年高,顾护先天之本),藿香正气水以祛湿解暑、理气和中,并加用五苓散以利水渗湿。   对于前方药的配伍,我基本理解,但对加用五苓散的思路尚有疑惑,遂向老师请教。 老师解释道: 腰为肾之外府,肾之精气所灌注之处。肾主水液,主持调节全身水液代谢。若体内水湿过重(如脾虚运化失常、肾阳不足或外感湿邪),湿气困阻经络,气血运行不畅,腰部筋脉肌肉失养,遂致沉重、酸胀、隐痛之感。 湿气之于经络,犹如泥浆阻塞水道,气血难达,腰脊因‘粮食’(气血)不足而生酸痛沉重。 尤其马来西亚地处热带,气候常年湿热多雨,湿邪更易郁滞于体内,损伤脾阳,助生内湿。生冷瓜果之性寒凉,进一步伤及脾阳,加重水湿困滞,经脉瘀阻,故见腰背酸痛加剧。   故治疗此证,除疏肝理气、健脾和中、滋阴补肾外,尤应重视祛湿通络。此次加用五苓散,旨在利水渗湿、温阳化气,以助气血流通,祛除湿邪,从而缓解腰背酸痛之症。” 后续: 老师过目之后,进一步分享患者原本有胃胀、呃气等症状,曾投香砂六君子汤无效,后改用柴胡疏肝散、小柴胡汤合藿香正气水,始见效。三周前因食凉物致腰酸复发,胃中微不适。实为肝气不疏,脾虚湿聚, 加之患者素体肾湿邪乘虚内扰腰脊 所致。老师提醒 此例辨证要点为:舌面润滑,乃水湿内蕴之象,因此在前方基础上加用五苓散以加强利水,配合六味地黄丸以滋肾固本。 之前是有胃胀呃气等症候,医用香砂六君子无效后,老师调治,投以柴胡舒肝散、小柴胡汤合藿香正气才有起效。3星期前因食凉物致腰酸,胃微不舒。这实乃木不疏脾虚湿聚,丌生致腰酸。老师也提醒我此例临床辨症要点为舌面润滑为水湿之候,故照原方加五苓散增强利水化湿,六味地黄丸补肾。 经此一例,我深感此前对中医的理解尚浅,多停留在表面,未能真正做到“四诊合参”。中医治疗疾病,必须立足于中医基础理论,包括阴阳五行、脏腑经络学说及四诊八纲辨证。唯有通过精准辨证,方能确立治法,继而选择方药,从而环环相扣、切中病机,达到疗病之效。这正是中医“辨证论治”的核心价值所在。 在临床中,我常易受西医检验数据及其病名诊断...

【TCM diary】跟诊日记:德教会义诊-罗达盛医师(三)

  28/4/2025  居銮德教会义诊 - 罗达盛医师 ( 一)脚部糜烂 今天接诊了几位脚部溃烂的病人,老师分别处方了二妙散和当归拈痛丸,并建议患者自行购买赛霉安散用于外敷。 老师特别向我介绍了赛霉安散的成分与功效:该方由石膏、冰片、朱砂(水飞)组成,具有清热止血、收敛祛湿、化腐生肌的作用,广泛应用于多种皮肤和黏膜类疾病,包括口腔、鼻腔、咽喉溃疡,牙周炎性溃疡,以及皮肤碰伤、刀伤和慢性溃疡等。 对于今天遇到的两位老人家,脚部伤口长时间无法结痂收口,老师观察其脉象偏无力,判断可能属于正气亏虚、气血不足,生肌乏力的情况,因此建议加用补中益气汤。此方具有补中益气、升阳举陷之功,方中黄芪尤擅生肌收口,对于久不收口的慢性伤口有一定帮助。 老师还指出,许多伤口长期无法愈合,其中一个常见原因是包扎过于严密,导致伤口缺乏通风与氧气供应。虽然 “ 伤口不能碰水 ” 是防止感染的基本原则,但如果因此导致伤口长时间处于潮湿、封闭环境,也可能不利于组织修复。适当暴露在空气中,有助于干燥、结痂和加速愈合。 此外,一些患者因糖尿病影响血液循环及免疫功能,也会出现伤口愈合迟缓的现象,临床上应加以辨识与调理。                                 车祸后伤口糜烂不收口                        糖尿病伤口无法收口 (二)手指肿痛 今日接诊一例手指浮肿疼痛患者。初诊观察无明显红肿、灼热、剧痛等典型炎性表现,初步排除痛风性关节炎的可能。患者诉手指浮肿疼痛,屈伸乏力。追问病史,既往无高尿酸血症、高血压及糖尿病,仅胆固醇偏高。舌淡红,苔黄润,脉象濡。 老师原拟予舒筋活血汤,以活血通络、缓解筋脉拘急。然问诊中发现患者频频擤鼻,进一步追问得知近期伴有伤风表现。故调整处方如下:荆防败毒汤 180g 、小柴胡汤 90g 、半夏天麻白术汤 90g (药水)。 荆防败毒汤主治外感风寒湿邪,常用于发热、头痛、肢体酸楚等表证。该方除疏风解表、祛痰止咳外,...

【Neuro】23 rare behavioral and mental disorders

 A simple sort-out syndrome of 23 rare behavioral and mental disorders. All information obtain from the internet. 1. Capgras syndrome Syndrome : An irrational belief that someone they know or recognize has been replaced by an imposter. Associated:  Alzheimer’s disease, Schizophrenia, Brain injury 2. Fregoli delusion  Syndrome: A   mistaken belief that some person currently present in the deluded person's environment (typically a stranger) is a familiar person in disguise.  Associated: Alzheimer’s disease, Schizophrenia, Brain injury 3. Cotard syndrome Syndrome : A series of delusions that range from a belief that one has lost organs, blood, or body parts to insisting that one has lost one's soul or is dead. Associated: Dementia, Encephalopathy, Multiple sclerosis, Parkinson's disease, Stroke, Subdural bleeding, Epilepsy, and Migraine. 4. Reduplicative paramnesia Syndrome: Delusional belief that a place or location has been duplicated, existing in two o...

【方剂学练习题】 各论:第四章 清热剂

  一、填空题 1 .白虎汤主治 _______ 证。   ANS :气分热盛证   2 .竹叶石膏汤的组成是由白虎汤去 ______ 加 ______ 而成。         ANS: 知母 ;   竹叶   麦冬   半夏   人参   3 .竹叶石膏汤中麦冬与半夏用量比例为 ______ 。   ANS: 2:1 Note: 麦冬 ---------- 去心,一升( 20g )       半夏 ---------- 洗,半升( 9g )   4 .清营汤主治 ______ 证,其舌象为 ______ 。         ANS: 热入营分 ; 绛而干   5 .黄连解毒汤组成中除黄连外,还有 ______ ,该方体现了 ______ 之法。         ANS: 黄芩、黄柏、栀子 ;   苦寒直折   6 .普济消毒饮是治疗 ______ 的常用方剂,其功用是 ______ 。         ANS: 大头瘟   清热解毒,疏风散邪   7 .凉膈散中用量最大的药物是 ______ 。         ANS: 连翘   8 .凉膈散组成中包含有 ______ 承气汤的全部药物,其体现了 ______ 之法。         ANS: 调胃 ; 以泻代清   9 .被前人称之为“疮疡之圣药,外科之首方”的方剂是 ______ 。         ANS: 仙方活命饮 ...

【TCM diary】跟诊日记:德教会义诊-罗达盛医师(五)

 5/5/2025  居銮德教会义诊 - 罗达盛医师 (五)六味地黄丸 一位 68 岁的患者因跌倒后肩痛前来就诊,老师处方柴胡疏肝散合筋骨跌伤丸、六味地黄丸。我一如既往地认为,六味地黄丸是为了顾护患者体质、益肾固本。老师却追问:“除此之外呢?”我一时语塞,百思不得其解。老师笑着点拨:筋骨跌伤丸性属活血化瘀、消肿止痛,药性偏散;而年长患者肝肾渐亏、正气不足,为防其药性太散而伤正,故加六味地黄丸以滋阴潜阳、固护根本,取散中有收、攻中有补之意。 见我对六味地黄丸的理解仍偏狭,老师又举一例启发思考:一位 87 岁肩痛伴肢体麻木的患者,所用方为半夏天麻白术汤合镇肝熄风汤,并配伍六味地黄丸。六味地黄丸虽以滋阴补肾、顾护体质见长,但其中更蕴含“滋水涵木”之意——通过滋养肾阴,濡养肝阴,以平肝潜阳、调和风动,正契合本证肝肾同调的治则。   (六)天麻钩藤饮 VS 镇肝熄风汤 接着,老师提出一个思辨性问题:“这个患者是否可以改用天麻钩藤饮替代镇肝熄风汤?”我尝试分析其异同:天麻钩藤饮主治肝火上扰,方中用栀子、黄芩等清泄肝火,适用于肝火亢盛。而患者并未表现热象故不适宜使用。老师笑笑点头说,也要注意年龄大的患者不宜过于寒凉、攻下之品。而镇肝熄风汤则偏于肝阳上亢、因肾阴亏虚所致,其立法中存在明确的因果关系——肾虚不能制肝,致肝阳上亢、化风动扰。方中怀牛膝归肝肾经,入血分,性善下行,故重用以引血下行,并有补益肝肾之效为君。相比之下,天麻钩藤饮虽也含补肾药,但偏于平补肾气,且未必强调肝火与肾虚之间的因果链条。 此外,两方证候所对应的舌象亦有所区别:镇肝熄风汤适用于阴虚火旺之体,舌质多红、舌面偏干;而天麻钩藤饮则多用于夹湿之象,方中配伍茯神、杜仲、益母草等,具一定祛湿之功。此患者舌润,加之肢体的酸胀不适与痰有密切联系。若一味用镇肝熄风汤,恐不相宜,故原方以镇肝熄风汤为基础,加半夏天麻白术补脾燥湿、化痰熄风,以调和偏颇,契合实情。   (七)五行关系 咳嗽、干咳无痰、喉咙痛一个星期,曾有伤风史,现在已无鼻塞、流涕。舌苔腻,舌两旁有点紫。脉弦细滑。其舌脉提示有肝郁之症。但患者主诉是咳嗽,病位应属肺。故我的思路还是用桑菊饮、桑杏汤等治疗。定睛一看老师开方为柴胡疏肝散、小柴胡汤合白果定喘汤。“有一分恶寒便有一分表证”,其脉也无浮脉,说起外感病已转内。根据五行相生相克...

【方剂学】 涩肠固脱剂--真人养脏汤(原名纯阳真人养脏汤)

 涩肠固脱剂 适用于泻痢日久不止,脾肾虚寒,以致大便滑脱不禁的病证 代表方如真人养脏汤、四神丸等。   1. 真人养脏汤(原名纯阳真人养脏汤) 《太平惠民和剂局方》 ---- 涩肠固脱,温补脾肾 【用法】 上锉为粗末。每服二大钱( 6g ),水一盏半,煎至八分,去滓,食前温服。忌酒、面、生、冷、鱼腥、油腻(现代用法:水煎服)。   【运用】 本方为治泻痢日久,脾肾虚寒之常用方。 以大便滑脱不禁,腹痛喜温喜按,食少神疲,舌淡苔白,脉迟细为辨证要点。 原书注曰: “ 如脏腑滑泄夜起久不瘥者,可加炮附子三四片煎服。 ” 可资临证参佐。   组成:罂粟壳、诃子、肉豆蔻、肉桂、人参、白术、当归、白芍、木香、炙甘草   a. 组成 君:罂粟壳 ---------------- 去蒂萼,蜜炙,三两六钱( 9g ) ·          涩肠固脱止泻   臣: a. 诃子 ---------------- 去核,一两二钱( 9g ) ·          苦酸温涩,功专涩肠止泻   b. 肉豆蔻 ---------------- 面裹,煨 ,半两( 8g ) ·          温中散寒,涩肠止泻 ·          & 诃子:助君药以增强涩肠固脱止泻之功 ·          君臣相配,体现 “ 急则治标 ” 之法   佐: a. 肉桂 ---------------- 去粗皮,各八钱(各 6g ) ·          温肾暖脾,兼散阴寒   泻痢日久,气血亏虚 👇 b. 人参 ---...

【Pharmacology & 方剂学】Traditional Chinese Medicine (TCM) – Does its contemporary business booming and globalization really reconfirm its medical efficacy & safety?

Traditional Chinese Medicine (TCM) – Does its contemporary business booming and globalization really reconfirm its medical efficacy & safety? 笔记 1. Introduction 有几个国家同意中医 Promoting the globalization of TCM, Traditional Chinese medicine has been spread to 183 countries and regions around the world.  According to the World Health Organization,  103 member states have given approvalto the practice of acupuncture and moxibustion 29 have enacted special statutes on traditional medicine 18 have included acupuncture and moxibustion treatment in their medical insurance provisions  2. What's in the TCM bottle? The philosophy behind Chinese medicine is a melding of tenets from Buddhism, Confucianism, and the combined religious and philosophical ideas of Taoism.  TCM is based on the concept that illness occurs when a person's “internal Qi” falls out of balance.  Qi: the word the Chinese use to describe the un-measurable energies that theoretically permeate ev...

【方剂学练习题】 各论:第一章 解表剂

【方剂学练习题】 各论:第一章 解表剂 一、填空题 1 .麻黄汤和大青龙汤中,麻黄和桂枝的配伍比例分别是 _______ 、 _______ 。             ANS: 3:2 ; 3:1       解析:麻黄汤:麻黄 9g ;桂枝 6g             大青龙汤 : 麻黄 12g ;桂枝 6g   2 .桂枝汤证和麻黄汤证的脉象分别是 ______ 、 ________ 。         ANS: 浮缓 ; 浮紧       解析:桂枝汤:外感风寒表虚证             麻黄汤:外感风寒表实证   3 .桑菊饮的功用是 _______ ,主治 _______ 。         ANS: 疏风清热 , 宣肺止咳;风温初起   4 .以组方原则论,败毒散中人参属于 ______ 药;参苏饮中人参属于 ________ 药。         ANS :佐 ; 佐   5 .被称为“四时发散之通剂”的方剂是 _______ ;被称为“辛凉轻剂”的方剂是 _______ 。         ANS: 九味羌活汤 ; 桑菊饮   6 .银翘散中,为助君药发散外邪,透邪外出而加入辛而微温的两味药分别是 _______ 、 _______ 。         ANS: 荆芥穗 ; 淡豆豉       解析:风温之邪居卫,恐惟用辛凉难开其表,遂入辛而微温之 ...

【TCM & Western Medicine】阿片类药物(Opioids)& 中药

阿片类药物(Opioids) 是治疗中重度疼痛的首选药物。 其不良反应主要包括: 便秘 恶心呕吐 瘙痒 头晕 尿潴留 嗜睡 谵妄 认知障碍 呼吸抑制 Related link:  【Pharmacology】OPIOIDS 内容: 1. 癌性疼痛 2. 便秘 3. 阿片类成瘾慢性稽延症状 4. 参考文献 1. 癌性疼痛 是晚期恶性肿瘤最常见症状之一 被列为“第五生命体征” 生命四大体征:呼吸、体温、脉搏、血压 癌痛治疗的药物: 非甾体类抗炎药物 (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug) 阿片类药物 (Opioids) 中医 癌性疼痛属“痛证”范畴 病因:正气亏虚、邪毒内侵 病机:“毒、瘀”壅塞经络 治疗:行气活血、化瘀解毒功效的中药组方外敷联合西药治疗 好处: 增强止痛效果 缩短止痛起效时间 延长镇痛时间从而减少爆发痛次数 提高患者的生活质量 一定的抗肿瘤作用 中药方: “双黄散结散” 全方具有清热解毒、散结止痛的作用。 君: a. 大黄 (Rhubarb) 苦寒泻热:荡涤胸腹之邪热 b. 黄柏 (Phellodendron amurense Rupr) 苦寒泻热:清下焦热 & 大黄:清热解毒散结 臣: a. 苦参 (Sophora flavescens) b. 蒲公英 (Dandelion Herb) 加强清热解毒之功 c. 三棱 (rhizoma sparganii) d. 莪术 (Curcuma) 破血逐瘀 佐使: a. 乳香 (frankincense) 行气舒筋 b. 没药 (Myrrh) 行气化瘀 & 乳香:活血定痛 c. 冰片 (Borneol) 通窍散火、消肿止痛 **现代研究亦表明,大黄、黄柏、冰片、乳香、没药、三棱、莪术、蒲公英等药物均有有很好的抑制肿瘤、止痛等作用。 另外一方: 川芎、白芷、姜黄、乳香、没药、肿节风、山慈姑、蚤休、麻黄、白芥子、王不留行 11味中药精细加工成粉并与凡士林调和而成膏状 功能:扶正气、消肿痛、活血化瘀,调畅经脉,透皮达里,引诸药直达病所。 好处: 避免了异体蛋白过敏现象 因其主要成分为植物 避免药物通过肝脏时的首过效应 其中药有效成分透过皮肤屏障,直接进入人体循环,无胃肠降解和胃肠刺激作用 治疗疼痛效果明显、持续时间长 无不良反...

【Beauty 】面部刮痧

 面部刮痧 作用: 促进血液循环 消除脸部水肿 紧致肌肤 注意事项: 刮痧后2小时不要洗脸 刮痧之后毛孔处于打开的状态。去洗脸的话会让寒气进入身体 手法 先做左边,因为气机是左升右降,从左开始是调节阳气,因此不论哪种按摩建议都要从左到右。 步骤 1. 涂抹一些油,轻轻按压 2. 开穴 从左至右轻揉各个穴位,跟着上图所示由承浆穴开始开穴,最后以印堂穴做结尾。 3. 刮淋巴 耳后顺着颈部 4. 额部刮痧 5. 眼部刮痧 眉毛和眼眶 6. 面部刮痧 迎香穴到太阳穴刮3次。 地仓穴到耳门刮3次。 承浆穴到听会刮3次。 一手按住额前,并用刮痧版的凹面去刮下颌,重复3次。 对准法令纹并刮到耳前,最后从颈部排出去,重复3次。 从嘴角出发至颧骨下方,停留在苹果肌并将刮痧版转向, 接着刮到太阳穴并重复3次。 7.颈部刮痧 疑问 1. 为什么要从承奖开始? 从承浆开始,是为“引气开门”;以印堂结束,是为“收气归神”。 承浆穴 是 任脉 上的穴位,具有“开关”性质。 宣通任脉、疏通下行之气 任脉是“阴脉之海”,主一身之阴,从下往上走,承浆作为任脉收尾,是开启整条任脉的“水龙头”之一,先打开它,有利于整条经脉气血流通。 引气上行,排浊生清 面部刮痧会产生向上提升的作用,先开承浆可以把体内浊气引导下行,从而避免“气堵于上”,减轻面部沉滞。 承浆为“百穴之始” (在部分刮痧法中) 有些手法认为它是面部开穴的“起始点”,先开此穴,犹如开门迎气,后续效果更佳 印堂穴 属督脉,又称“上丹田”,具有安神、聚气、提升精神的作用。 收气归元,安神定心 刮痧结束后以印堂为收尾,有“收气”之意,帮助把整个疏通后的气血归于中心、稳定神志。 印堂属上焦门户,最后激活提神 这是面部的“神气之门”,最后刺激它,有种“提气、醒神”的效果,让整个面部状态归于清明。 符合气血运行的方向:下→上→中收 这种走向符合中医“先开下,后通上,最后归中”的思路,利于气血顺畅、面部轮廓向上提拉。 “我们从承浆开始,是为了先打开下面的任脉,把气血引出来,整个面部才会通畅;最后在印堂结束,帮助收气安神,效果更稳定。” 2. 为什么刮淋巴 促进代谢废物的排除;提升免疫力,减少炎症(痘痘);加快面部轮廓紧致;经络气血更顺畅,排湿气 促进体内“代谢废物”的排出 淋巴系统像“体内垃...